logo

fallback-large

Eni припинила закупівлю нафти з росії: огляд ситуації

18 квітня 2024

EniНафтогазова галузьЗупинка закупівлі нафти з рф

Eni припиняє закупівлю нафти з росії: що це означає для енергетичного ринку?

Італійська енергетична компанія Eni зупинила закупівлю нафти з росії після вторгнення країни до України та уважно вивчає події, що стосуються закупівлі газу.

Eni припинила укладати нові контракти з закупівлі нафти та нафтопродуктів з росії.

- повідомила компанія у відправленому електронному повідомленні у середу.

Західні санкції, введені після вторгнення до України, вже відірвали росію від міжнародних торгових та фінансових ринків. До цього тижня її експорт енергії був виключений з санкційного режиму.

Проте у вівторок було оголошено рішення президента США Джо Байдена про широку заборону на імпорт нафти та інших енергетичних продуктів з росії, що є найбільшим експортером нафти та природного газу у світі.

Eni, яка вже заморозила спільні підприємства з російською нафтовою компанією Rosneft після введення санкцій у 2014 році, також має довгострокові контракти на поставку газу від Gazprom.

Пізніше у середу, відповідаючи на питання щодо майбутнього цих контрактів у разі посилення санкцій проти енергетичного сектора росії, компанія заявила, що повністю "дотримається кожного рішення, прийнятого європейськими та італійськими органами".

Цього тижня лідери Європейського Союзу планують поступово зменшувати залежність ЄС від російських джерел енергії, зокрема російського газу, який становить 45% імпорту блоку.

Eni, у якої найбільшим акціонером є італійська держава, закупила 22,5 мільярда кубометрів російського газу в 2020 році з загального обсягу приблизно 62 мільярдів кубометрів.

Минулого тижня компанія оголосила про намір продати свою частку в газопроводі Blue Stream, який транспортує російський газ до Туреччини, спільно з російським газовим гігантом Gazprom.

Італія, яка використовує газ для виробництва приблизно 40% електроенергії, імпортує більше 90% своїх потреб у газі, причому російські поставки становлять близько 40%.

З моменту вторгнення росії до України Італія активізувала зусилля щодо забезпечення альтернативних джерел газу виробничих країн, таких як Алжир, Катар та Азербайджан.

Eni, яка має значні ресурси газу в Африці, уклала стратегічні довгострокові газові контракти з алжирським державним енергетичним гігантом Sonatrach.




Додаткові новини

Спецрахунок Національного Банку України
Допомогти через спецрахунок НБУ для збору коштів.
arrowДопомогти
Благодійний фонд “Повернись живим”
Зробити внесок до благодійного фонду "Повернись живим".
arrowДопомогти
Благодійний фонд Сергія Притули
Підтримати через фонд Сергія Притули.
arrowДопомогти
Допоможи ЗСУ
Наші захисники потребують допомоги ✊