logo

fallback-large

Поліметал завершує угоду щодо продажу російських активів та оголошує нову стратегію

26 березня 2024

ПоліметалВидобуток золотаПродаж російських активів

Угода щодо продажу російських активів: нова стратегія Поліметал

Поліметал Інтернешнл, компанія, що спеціалізується на видобутку золота, успішно завершила угоду щодо продажу своїх російських активів - 100% акцій ПАТ "Поліметал" - компанії Мангазея Плюс. Це сталося всього за чотири дні після того, як акціонери компанії підтвердили цю угоду - повідомила компанія у своїй заяві.

"Ми дуже задоволені, що наші акціонери підтримали продаж наших російських активів. Тепер, коли угода укладена і всі ризики відсутні, ми маємо намір представити нову стратегію та політику розподілу капіталу в травні", - зазначив Віталій Несіс, виконавчий директор Поліметал.

Компанія була оцінена в $3,69 мільярда. Після укладення угоди, Поліметал зменшив свій чистий борг на $2,2 мільярда, повністю погасивши внутрішній борг у розмірі $1,04 мільярда і отримавши $300 мільйонів після сплати податків. Ці кошти будуть використані на будівництво Іртишського гірничо-металургійного комплексу в Казахстані та для поліпшення ліквідності Поліметал.

Чистий готівковий баланс групи досяг позначки в $130 мільйонів. Усі розрахунки в межах угоди були проведені в російських рублях через юридичні особи, які не підпадають під міжнародні санкції.

У наступних п'яти роках Поліметал планує виділити понад $1 мільярда на різноманітні інфраструктурні та розвідувальні проекти в Казахстані, включаючи Іртишський ГМК. Цей комплекс забезпечить компанії виробничі можливості без залежності від Амурського ГМК в росії та принесе нові економічні можливості для Казахстану. Тим часом, Мангазея Плюс продовжить переробку концентрату в Амурському ГМК, поки Іртишський ГМК в Казахстані не буде повністю запущений.

У вересні 2023 року Несіс анонсував плани Поліметал щодо продажу своїх російських активів. 19 лютого 2024 року Поліметал заявив, що він продає свої російські активи компанії.

7 березня акціонери компанії затвердили угоду з Мангазея, коли 96,74% з них проголосували за цей крок. Очікувалося, що угода буде укладена до кінця березня. За словами Несіса, продаж російських активів дозволить компанії сконцентруватися на її бізнесі в Казахстані, відновити акціонерну вартість казахстанського бізнесу, зменшити ризики та боргове навантаження для активів групи в цій країні.

Мангазея Плюс була створена спеціально для цієї угоди. Це дочірня компанія Mangazeya Mining, що виробляє дорогоцінні метали в Забайкальському краї. Вона є частиною Mangazeya.. Mangazeya Mining володіє портфелем проектів з більш ніж 400 тоннами золота в запасах. Усі ці проекти знаходяться на стадії проектування та підготовки до будівництва. Згідно з попереднім аудитом перед угодою, ні продавець, ні покупець не знаходилися в переліках санкцій ЄС, Великої Британії, США чи Росії.

Поліметал є другим за величиною виробником золота в Казахстані. Він контролює дві золотодобувні шахти та один розвідувальний проект. Компанія зареєстрована в АІФК (Казахстан) та має свою штаб-квартиру в Астані.

Найбільшим акціонером компанії є Maaden International Investment з Оману. Вона контролює 23,9% акцій компанії, тоді як решта 75% акцій знаходяться вільно в обігу на AIX і MOEX. 1 березня BlackRock зменшила свою частку в Поліметал з 9,9% до 7,5%. У 2023 році компанія виробила 486 000 унцій еквіваленту золота в Казахстані і заробила $0,9 мільярда виручки.

У вересні 2023 року Поліметал завершив процес редоміціляції з британського острова Джерсі в АІФК. Поліметал був доданий до списку компаній, що торгуються на AIX з 10 серпня 2023 року, а також зберіг свою лістинг на MOEX. На початку лютого Поліметал заявив, що не планує здійснювати де-лістинг з московської біржі, хоча це було зроблено на LSE. 2 жовтня 2023 року Поліметал був доданий до індексу AIX Qazaq Index (QI).




Додаткові новини

Спецрахунок Національного Банку України
Допомогти через спецрахунок НБУ для збору коштів.
arrowДопомогти
Благодійний фонд “Повернись живим”
Зробити внесок до благодійного фонду "Повернись живим".
arrowДопомогти
Благодійний фонд Сергія Притули
Підтримати через фонд Сергія Притули.
arrowДопомогти
Допоможи ЗСУ
Наші захисники потребують допомоги ✊