logo

fallback-large

Путін затвердив угоду про продаж російського підрозділу HSBC: Британський банк готується вийти з російського ринку

7 березня 2024

HSBCБанківський секторНа порозі виходу з росії

HSBC на порозі виходу з російського ринку: що означає затвердження угоди та як це вплине на глобальні фінансові стратегії банку?


У понеділок володимир путін схвалив угоду про продаж російського підрозділу HSBC приватному банку Expobank, відкривши можливість для британського банку вийти з російського ринку після тривалих переговорів.

Ще у червні 2022 року HSBC оголосив про угоду про продаж 100% акцій свого підрозділу, HSBC Bank (RR), Expobank.

З того часу російська влада поступово вживала заходів для ускладнення продажу іноземних активів, вимагаючи затвердження від путіна для будь-якої угоди з банками.

Цей указ відкриває можливість повного виходу HSBC з російського ринку, де його глобальними конкурентами є Китай та Сполучені Штати. Це сталося саме перед презентацією банком інвесторам фінансових результатів за 2023 рік.

У 2023 році HSBC оголосив про збитки в розмірі 300 мільйонів доларів США (2,34 мільярди гонконгських доларів) через очікуваний продаж свого російського бізнесу. Вимоги москви щодо знижок принаймні на 50% при продажу іноземних активів зробили цей процес особливо складним для західних банків, які намагаються повністю відокремитися.

Прийнятий указ посилається на рішення від 5 серпня 2022 року, яке підписав путін. Це рішення забороняє інвесторам з "неприязних" країн - тих, які наклали санкції на росію через війну в Україні - продавати акції в ключових енергетичних проектах та банках.

Цей указ надав путіну право надавати спеціальні винятки в певних випадках для здійснення таких угод.




Додаткові новини

Спецрахунок Національного Банку України
Допомогти через спецрахунок НБУ для збору коштів.
arrowДопомогти
Благодійний фонд “Повернись живим”
Зробити внесок до благодійного фонду "Повернись живим".
arrowДопомогти
Благодійний фонд Сергія Притули
Підтримати через фонд Сергія Притули.
arrowДопомогти
Допоможи ЗСУ
Наші захисники потребують допомоги ✊